Våren börjar titta fram! Snart dags för årets premiär.

Våren börjar titta fram! Snart dags för årets premiär.

Snart dags för första åkturen

Snön är förhoppningsvis borta för den här gången i stora delar av landet och snart är det dags för årets första hojtur! Det är en alldeles speciell upplevelse, det håller nog de flesta MC-åkare med om.

Just nu håller jag på och förbereder för årets premiäråk. Har underhållsladdat batteriet lite då och då under vintern och rullat lite på däcken så att de inte ska bli tillplattade. Funderar på att skaffa ett ställ till hojen så jag slipper hålla på med däcken. Jag har kollat oljenivån också och det såg ut som det skulle. Nu ska jag snart boka tid för service så de kan kolla allt det andra jag inte vågar pilla med som kedjan och bromsvätska med mera.

Snart är det också dags att börja gå igenom utrustningen. Kolla att skinnstället fortfarande är okej och att handskar och skor ser bra ut. Måste nog skaffa en ny hjälm den här säsongen. Den jag har nu börjar bli lite gammal och plast åldras ju, så för att vara på den säkra sidan ska man byta hjälm då och då. Det är tur att jag har ett separat sparande för den här dyrbara hobbyn! Det går åt en hel del pengar varje år och skulle jag visa upp svart på vitt för frun hur mycket pengar hojen slukar skulle hon nog sälja den på studs 🙂

Men för er som är nyfikna så kommer här lite utgiftsposter som man får när man har en MC: Ränta på eventuella lån, servicekostnader, däckkostnader, försäkringar, bensin, bromsar, personlig utrustning, tvättprodukter, fordonsskatt med mera.

Jag brukar sätta över en rejäl slant varje månad till ett sparkonto med ränta, blir det något över när året är slut så låter jag pengarna ligga kvar till nästa år. De kan bli ett välkommet tillskott om det skulle behövas göras någon oväntad reparation eller så. Det är inte alla sparkonton som har någon ränta nu, så jag fick faktiskt öppna ett sparkonto hos SBAB för ändamålet. Kolla in sparräntor här för att se vilka banker som erbjuder ränta på sina sparkonton.

Vi har ett sånt sparkonto även för bilen och för vårt drömsparande. Vad drömsparande är vet vi inte riktigt än, men rätt som det är så vet vi säkert det. Kanske är det en resa eller någon liten mysig stuga. För mig skulle drömsparandet gärna få gå till ett hus med ett rejält garage där man kan mecka. Ett annat alternativ är resor för att få se MotoGP tävlingar live. Men jag och frun är inte riktigt överens där. Så det blir först när båda vill göra samma sak för pengarna på drömsparkontot som vi kommer använda dem. Ett alternativ vore ju om vi kunde kombinera min dröm med hennes. Hm, det ska jag nog föreslå! Vi åker och tittar på ett GP-race och passar på att samtidigt spela lite golf och bada under resten av semestern. Då får jag en dag som jag verkligen gillar och så får hon sol och bad som hon gillar. Att jag inte tänkt på det tidigare…! Får se om hon nappar på upplägget.

Jag har ju aldrig sett ett MotoGP live. Skulle vara riktigt kul att få göra det åtminstone en gång i livet.

Får klura hur jag ska lägga upp idén för frun. Att få med tonårsdottern är väl bara att glömma. Att åka på semester med mamma och pappa är inte så lockande längre.