Valentino Rossi – min favorit

Valentino Rossi – min favorit

Rossi nummer 46Valentino Rossi är en racingförare i en klass för sig. Av alla talanger man sett i MotoGP genom åren sticker han ut ur mängden. Han har haft en otrolig karriär och varit med i världstoppen och tävlat sedan år 2000 då han körde sin första säsong i den högsta klassen i MotoGP. Då hette klassen 500CC och Rossi slutade på en andraplats med 209 poäng.

Redan året därpå, i sin andra säsong i högsta klassen, blev han världsmästare. En titel han kom att erövra om och om igen de följande åren. Fem titlar blev det sammanlagt mellan 2001 och 2005.

Under säsongerna 2006 och 2007 fick han hoppa ner ett och två snäpp på prispallen då han blev tvåa respektive trea. Men 2008 var han tillbaka högst upp på pallen igen och slog nytt personligt poängrekord med 373 poäng. 2009 var också Rossis år och han körde hem sin sjunde VM-titel i högsta MotoGP klassen. Denna VM-titel följde han upp med en tredjeplats 2010.

Sen följde två mellanår och 2011 och 2012 gjorde han sina allra sämsta säsonger någonsin. Han hade bytt till Ducatis stall som hade stora problem med att få till motorcyklarna. Facit blev en sjundeplats 2011 och en sjätteplats 2012 innan Rossi bytte stall och gick över till Yamaha.

Efter bytet har Rossi återigen visat att han hör hemma i toppen och kan vara med och fightas om pallplatserna. 2013 blev han fyra, 2014 och 2015 tog han silver. Imponerande för en man som varit med i världseliten i hela 15 år och som nu snart är inne på sitt 16:e.

Under dessa år har han inte uteblivit en enda säsong sedan han gjorde entre i toppklassen i MotoGP år 2000 och han har vunnit totalt sju VM-medaljer, kommit tvåa fyra gånger och trea två gånger.

I år fyller Rossi 37 år och under karriären har han inte bara skördat framgångar. Han har också sett bland annat rivalen och vännen Marco Simoncelli förolyckas under en tävling i Malaysia 2011. Rossi var själv inblandad i incidenten vilket fick spekulationer om han skulle sluta att ta fart. Men som vi alla vet fortsatte Rossi och dessutom med framgångsrika resultat.

Innan Rossi hoppade upp till högsta klassen i MotoGP så körde han både VM i 125CC och 250CC. Han tog VM-titlar även i dessa klasser innan han fortsatte uppåt.

Som alla fans redan vet så kör Rossi alltid med nummer 46 på motorcykeln och han går under smeknamnet The Doctor. Varför han har fått det smeknamnet vet jag faktiskt inte riktigt.

Han kommer från en motorsportfamilj och även hans pappa har tävlat i MotoGP.